Facklig kurs om anställning

För en tid sedan när jag var arbetslös så fick jag chansen genom mitt fackförbund att gå en tvådagars kurs i att presentera sig själv på bästa sätt. Den gick ut på att lära sig att bäst genomföra en arbetsintervju bland annat. Kursen skulle hållas nere i Göteborg så jag fick åka ner redan kvällen innan eftersom det var så långt för mig. Jag skulle bo på Hotell Gothia Towers och det var helt fantastiskt.

Facklig kurs om anställning

Mitt rum låg högt upp och jag hade utsikt över Liseberg. Ärligt talat så var jag jättenervös kvälle innan kursen, jag är så väldigt blyg inför att träffa nya människor och presentationen skrämde mig. Tänk om jag inte skulle få fram ett enda ljud? Någonstans långt inom mig så visste jag att det var ett bra tillfälle att träna men jag var ändå nervös. Efter en enorm räkmacka på en av hotellets restauranger så gick jag tillbaka till rummet, eftersom det fanns ett bubelbadkar så tänkte jag att nerverna kanske skulle lugna sig om jag tog ett varmt och avslappnande bad. Mysigt var det men nervositeten släppte inte alls.

Champagne och spel

Det fanns en liten flaska med champagne i kylen på rummet så jag öppnade den, även om den var svindyr, sen lade jag mig i sängen. Medan jag drack skumpan halvsittandes i sängen så tog jag fram mobilen och tänkte att om jag spelar några spel så håller jag i alla fall tankarna ifrån morgondagens presentation. Jag bläddrade runt i några appar som hade frågespel, korsord och Uno innan jag fastnade för en spelmaskin. Till min stora förvåning somnade jag efter en stund med mobilen i handen, tack och lov hade jag redan innan ställt alarmet eftersom jag var så rädd att försova mig. När jag vaknade nästa morgon var jag av någon anledning inte lika nervös, men det kändes. Nattens sömn hade gett mig någon slags jäklar anamma att jag minsann skulle klara det här. Och det gjorde jag. När presentationsrundan väl var gjord och jag klarade den fint så gick resten av kursen hur bra som helst. Vi fick lära oss många nyttiga saker som jag ska tänka på framöver när jag söker jobb. Tänkte försöka berätta lite om kursens innehåll och var läraren lärde oss. Vilket är det bästa sättet att presentera dig själv vid en arbetsintervju? Hur kan du börja en intervju som ger bästa möjliga intryck?

Tänk igenom hela intervjun

Tänk igenom hela intervjun

För det första kan intryck spela en viktig roll i hur en arbetsgivare uppfattar dig som kandidat. Vad du säger under första fasen av intervjun kan göra stor skillnad i resultatet – på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt. Du vill inte verka besvärlig och att du saknar sociala färdigheter. Snarare vill du visa att du har professionalism och kommunikationsförmåga för att hitta framgång i det nya jobbet, om du skulle anställas. Vissa anställningschefer kan till och med fatta ett beslut att avslå en kandidat utifrån vad de inte gjorde när de träffade dem. Om du till exempel har en tendens att vara sen eller att kolla din mobil ofta, vill du begränsa de vanorna före en arbetsintervju. Anställningschefen kan uppleva ditt beteende som oförmåga att engagera dig. Små saker gör stor skillnad i detta skede av en arbetssökning. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på intervjuåtgärder och att noggrant tänka igenom hur du kommer att introducera dig själv under arbetsintervjun.

Var artig

Granska några enkla steg för att introducera dig själv, med exempel på vad du ska göra och vad du ska säga till alla du möter under anställningsprocessen, så att du kan få ett positivt intryck. Det första du behöver göra är att vara beredd att göra en snabb introduktion till den person som hälsar dig välkommen. När du anländer till intervjuplatsen presentera dig själv för receptionisten genom att ange ditt namn och anledningen till ditt besök. Var artig och respektfull för den första kontakten hos företaget. Många anställningschefer kommer att fråga receptionisten om hans eller hennes intryck av en kandidat. Om du agerar arrogant kan du tappa chansen innan du ens träffat anställningsledaren. Det är rätt etikett att inkludera ett handslag som en del av din introduktion. Berätta för intervjuaren att det är ett nöje att träffa dem, le och se till att få ögonkontakt. Undvik vanliga intervju-misstag som att inte titta i ögonen eller klä sig olämpligt. Och om du vet att du är benägen att stressa vid intervju så kan du undvika ett problem genom att undersöka företaget, förbereda dig för intervjun och att öva positivt tänkande. Ett tips för att undvika svettiga handflator är att gå in på toaletten före intervjun och tvätta händerna i kallt vatten och torka dem sedan. Om det inte är möjligt, använd något typ för att torka ur händerna innan din tid. Om du börjar så kommer resten att flyta på. Lycka till!