När googlade du dig själv senast?

Varför i all sin dar ska jag googla mig själv kanske du undrar. Är du på jakt efter ett nytt jobb så kan vi lova dig att din potentiella arbetsgivare googlar på ditt namn och då är det ju ganska bra om du själv vet vad som kommer upp sökresultaten. Särskilt viktigt är det när du har ett ovanligt efternamn.

Det handlar inte bara om att se till att information som inte är till din fördel, t.ex. bilderna från senaste festen med vännerna eller andra gamla pinsamheter och synder, utan även sådant som du kan använda för att marknadsföra dig själv. Man skulle kunna likna internet vid en elefant, ingen av dem glömmer händelser. Det du lägger ut på nätet finns kvar där för all evighet, något som kan vara bra att ha med i bakhuvudet inte minst på sociala medier. Hur gör du då för att googla dig själv?

Personliga sökresultat

Det enklaste sättet är att mata in ditt namn i sökfältet och sätta citattecken runt namnet, t.ex. ”Anders Andersson”. På så sätt får du bara med sökresultat med hela namnet och slipper alla som innehåller antingen Anders eller Andersson. Gör du sökningen från en dator som du har gjort sökningar från tidigare, kommer du inte få samma sökresultat som andra får när de googlar dig. Anledningen är att Google anpassar sökresultaten efter dig och dina tidigare sökningar. För att komma runt på problemet kan du välja mellan två alternativ:

  • Proxy – d.v.s. du använder en annan IP-adress än din egen
  • Inkognito – du ställer in webbläsaren i privat läge innan du gör sökningen

När du vet vad andra får upp när de söker på dig kan du också börja påverka sökresultaten. Om du hamnar på den första sidan på Google, helst två träffar eller mer, och det som kommer upp om dig är positivt kan du luta dig tillbaka och vara nöjd. I annat fall har du en del att göra för att städa upp och trycka ner sådant som är mindre positivt längre ner i söklistan.

Städa upp och pimpa ditt sökresultat

Vad kan du då göra för att förbättra sökresultatet och ge en mer positiv bild av dig själv? Ett av de allra enklaste och mest effektiva knepen är att undersöka olika sociala medier, t.ex. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat och YouTube, och bestämma vilka som passar dig. Använd ditt namn, inte något alias, när du skapar profilerna så kommer du att ranka högt upp i sökresultaten. Om du gillar att skriva kan du starta en blogg som du kan länka ihop med dina konton på sociala medier. Bloggen hjälper dig inte enbart att ranka högre och ge en positiv bild av dig själv, utan du får även chansen att skriva om sådant som inte kommer fram vid en anställningsintervju men som kan hjälpa en potentiell arbetsgivare att få en bild av dig. Genom att vara aktiv på sociala medier och/eller blogga kan du styra mer över informationen som finns om dig på nätet och vad som kommer upp i sökresultaten när någon googlar ditt namn. Glöm bara inte bort att googla dig själv med jämna mellanrum.