Nätverkande på din arbetsplats

Nätverkande på din arbetsplats
Nätverkande på din arbetsplats

Att förstå hur man kan nätverka på bästa möjliga sätt på sin arbetsplats kan vara viktigare än vad man många gånger kan tro. Att ha en bra utbildning och hög kompetens är inte det enda som är viktigt för att kunna utvecklas i karriären utan det är också enormt viktigt att ha ett bra kontaktnät och det är viktigt att veta om att det verkligen kan boosta hela karriären. Idag blir många nämligen anställda på grund av att de har blivit rekommenderade av andra. Såklart är det inte alltid helt enkelt att nätverka och det kan därför vara nödvändigt att förstå hur man ska kunna gå till väga för att verkligen lyckas på bästa sätt och hur kan man egentligen nätverka på jobbet?

Alla kan nätverka

Det kan kännas svårt att börja nätverka men det är inte alls omöjligt och alla kan göra det bara de är villiga att kämpa för sin karriär, det krävs bara lite mod och vilja. Nätverka kan man göra överallt, allt från på olika platser i vardagen till på jobbet. Ta kontakt med barnens lärare eller varför inte en helt främmande människa ute på stan? Det kan kännas obekvämt i början såklart men kommer att vara värt det i längden. Kom ihåg att nästan alla kontakter är bra kontakter men bra av olika anledningar. Att nätverka på jobbet kan först kännas lite ovant men är inte alls speciellt invecklat. Bästa sättet för att börja nätverka på sin arbetsplats är att försöka bekanta sig med så många som möjligt. Ett bra första steg är att fråga om en kollega vill äta lunch och sedan kan det vara smart att fråga en ny kollega varje dag. Arbetar man på en större arbetsplats kan det vara bra att fråga någon som arbetar på en helt annan avdelning om lunch, någon som man aldrig tidigare har pratat med. När man sedan väl äter lunch med personen så finns det några saker att tänka på.

*Be om hjälp men erbjud också hjälp. Att vare generöst kommer att gynna ens egna nätverk vilket innebär att man inte bara ska nätverka för att få något ut av det själv utan man ska också vilja att det går bra för andra i deras yrkesroll. Är man generös så blir chansen dessutom större att andra i framtiden kommer vilja vara generösa tillbaka. Det krävs att man både ger och får för att lyckas nå framgång.

*Fråga frågor. Att bara prata om sig själv är aldrig bra. Alla vill bli sedda och därför bör man ställa frågor och visa intresse till personen som man nätverkar med. Det är också bra att ha olika personer i sitt nätverk så var inte heller rädd att nätverka med olika sorter av personer, man kan nämligen lära sig mycket av varandra trotts ens olikheter.

*Visa kompetens. Att visa vad man själv kan, vad man har lyckats på  sin arbetsplats och har att erbjuda i framtiden är viktigt när man nätverkar med anda och kommer vara det man vinner på i längden.