Twitter – kom igång

Följare? Retweet? Twitter? Vad är det? Frågorna kan lätt bli många när man ger sig in på området sociala medier. Och det är minst lika lätt att få ångest över alla energiska bloggare, idoga instagrammare som verkar ha all tid i världen att ta och lägga upp snygga bilder och inte minst alla vänner som gör långa, smarta inlägg på Facebook. Känner du hur pulsen stiger och det blir lite svårt att andas? Lugn, det finns en lösning som heter Twitter. En fantastisk mikroblogg för att som gillar korta koncisa meddelanden och ett flöde som, på gott och ont, är snabbt.

Twitter – kom igång

Innan du startar ett konto

Det är lätt att bli exalterad och vilja dra igång med en gång. Inget fel i det men ibland kan det vara bra att tänka efter ett varv extra. Innan du startar ditt Twitter-konto bör du fundera på vad du vill använda Twitter till och om du ens behöver finnas där. Twitter skiljer sig lite från de övriga sociala medierna på så sätt att här ligger fokus inte på att hålla koll på vad släkt och vänner gör eller äter till middag. På Twitter ligger fokus snarare på samhällsdebatt och att diskutera med nya människor. Vill du bara följa med i flödet behöver du inte lägga någon större energi på att skaffa följare, men om du vill nå ut med dina åsikter eller din produkt, ja då behöver du fundera på hur du ska få upp andras intresse för det du twittrar om. Dessutom måste du tänka igenom hur mycket tid du är villig att lägga ner, för det kräver ett antal timmar av aktivt twittrande om du ska bli någon som andra söker efter i flödet. Här gäller det att interagera och kommunicera med andra.

Användarnamn och följare

Ditt användarnamn är ditt varumärke utåt på Twitter och det kommer att synas bredvid dina tweets och är det namn som potentiella följare kommer att använda för att hitta dig och kommunicera med dig. Välj ett så kort och så tydligt användarnamn som möjligt. När du har gjort det är det bara att gå in på Twitters hemsida och starta ett konto. Glöm inte att ladda upp en bild och skriva en kort presentation av vem du är. Här kan du med fördel vara lite fyndig.
När ditt konto är igång är det dags att börja leta intressanta konton att följa. Här är ett tips att börja med företag och personer vars namn du kan, Twitters sökfunktion är tyvärr inte den bäst utvecklade. Via de första personerna och företagen du följer kan du hitta andra intressanta och för dig relevanta konton att följa. Hur många eller hur få du väljer att följa är helt upp till dig, vissa följer bara några andra tusentals. Var inte rädd för att avfölja ett konto, det ingår i kulturen på Twitter. När du har kommit så här långt är det bara att börja interagera. Gilla tweets, svara på tweets och skriv egna. Du kommer bli förvånad över hur många frågor du kommer få svar på. Kändisar, politiker, författare och så vidare är mer benägna att svara i den här formen av korta och snabba meddelanden. Retweeta också meddelanden från dem du följer för det kan gagna dig själv i form av att personen du retweetade gör detsamma med ett inlägg från dig.

Användarnamn och följare